Foto gemaakt door Peter van Hout #WoodsFotografie

Via de gemeente waar jullie gaan trouwen krijgen jullie een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) toegewezen.

Maar als jullie liever een zelfstandig trouwambtenaar willen (zoals ik) hebben jullie toestemming nodig van de gemeente waar jullie trouwen.

Ik moet dan in de rechtbank beëdigd worden tot ambtenaar van de burgerlijke stand voor 1 dag.

Deze kosten zijn voor jullie en komen ongeveer (verschilt per gemeente) uit rond de €300,-

Niet alle gemeentes willen dit en dan is er nog een oplossing.

Ik mag als zelfstandig ambtenaar geen huwelijk sluiten zonder beëdigd te zijn. Dat betekent dat ik niet het officiële deel mag doen “dan verklaar ik jullie hierbij tot man en vrouw” en niet mijn handtekening mag zetten in jullie trouwboekje.

Een mogelijkheid is dan om mij de ceremonie te laten doen en aan het einde geef ik het stokje over aan de BABS die het officiële deel doet.

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dat altijd prima verloopt en ik zelfs prettig samenwerk met de andere ambtenaar (waar ik vooraf altijd even contact mee heb)

Dit scheelt voor jullie dus de kosten van de rechtbank en eventueel papierwerk.

Maar wat zijn dan de verschillen?

  • Bij een BABS van de gemeente krijg je deze toegewezen, als er geen klik is (wat onverhoopt zou kunnen gebeuren) is daar helaas niets aan te doen.
  • Bij een BABS van de gemeente heb je 1 afspraak.
  • Als je in het hoogseizoen trouwt moet een BABS van de gemeente vaak meerdere huwelijken afsluiten waardoor de tijd misschien beperkt is.
  • Bij een zelfstandig ambtenaar krijg je maatwerk en dus meer tijd.
  • Eerst maken we uitgebreid kennis.
  • Daarna volgt een gesprek voor de ceremonie. Ieder bruidspaar en verhaal is anders dus ik ga pas weg als alles is besproken en verteld. We werken SAMEN aan het belangrijkste moment van jullie trouwdag.
  • Omdat we een vertrouwensband hebben opgebouwd kunnen jullie op DE dag de ceremonie volledig ontspannen beleven.

Mochten jullie toch nog vragen hebben hierover of over iets anders, bel me dan gerust vrijblijvend even op.